Przepis
(na blaszkę 25 x 36 cm)
Najpierw trzeba upiec cztery różne placki, w których zmienia się składnik smakowy: orzechy, mak, kokos i kakao. Pozostałe składniki są jednakowe
Składniki na ciasto orzechowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag zmielonych włoskich orzechów
Wykonanie:
Margarynę utarłam z cukrem, dodałam żółtka na które przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam orzechy. Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.
Składniki na ciasto makowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag suchego maku
Wykonanie:
Tak jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam mak.
Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.
Składniki na ciasto kokosowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Tak jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam wiórki kokosowe.
Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.
Ciasto kakaowe:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag kakao
Wykonanie:
Tak, jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam kakao.
Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.
Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.
W tym czasie przygotowałam masę jabłkową...
Składniki:
2 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 ½ opakowania galaretki cytrynowej
Wykonanie:
Jabłka po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych pokroiłam w cienkie talarki i włożyłam do garnka z grubym dnem. Wsypałam cukier, wymieszałam i chwilę podsmażyłam. Dodałam galaretkę i wszystko dobrze wymieszałam. Podzieliłam na 3 równe części. Odstawiłam.
Składniki ponczu do nasączenia:
½ szklanki wody
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Składniki ponczu wymieszałam i nasączyłam nim ciasto kokosowe i kakaowe. Ponczem nasączałam wszystkie placki po włożeniu do blaszki
Składniki na polewę:
100 g czekolady min. 70%
3 łyżki śmietanki 18%
Wykonanie:Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam śmietankę. Wymieszałam.
Ułożenie ciasta:
Na dno blaszki położyłam ciasto orzechowe, na które wyłożyłam 1/3 masy jabłkowej, przykryłam ciastem makowym, na którym rozłożyłam drugą część masy jabłkowej i przykryłam ciastem kokosowym. Na nim wyłożyłam pozostałą część masy jabłkowej. Na niej położyłam ostatnie, kakaowe ciasto nasączoną stroną do dołu, a na wierzch wylałam gorącą polewę polewę czekoladową. i rozsmarowałam za pomocą szerokiego noża.