Ciasto warstwowe z masą jabłkową

Krzysztof
Przepisy
02.01.2015 11:40
Ciasto warstwowe z masą jabłkową

Przepis

(na blaszkę 25 x 36 cm)

Najpierw trzeba upiec cztery różne placki, w których zmienia się składnik smakowy: orzechy, mak, kokos i kakao. Pozostałe składniki są jednakowe

Składniki na ciasto orzechowe:

10 dag margaryny

½ szklanki cukru pudru

3 jajka

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag zmielonych włoskich orzechów

Wykonanie:

Margarynę utarłam z cukrem, dodałam żółtka na które przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam orzechy. Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.

Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.

Składniki na ciasto makowe:

10 dag margaryny

½ szklanki cukru pudru

3 jajka

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag suchego maku

Wykonanie:

Tak jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam mak.

Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.

Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.

Składniki na ciasto kokosowe:

10 dag margaryny

½ szklanki cukru pudru

3 jajka

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Tak jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam wiórki kokosowe.

Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.

Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.

Ciasto kakaowe:

10 dag margaryny

½ szklanki cukru pudru

3 jajka

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 dag kakao

Wykonanie:

Tak, jak ciasto orzechowe. Ale zamiast orzechów wsypałam kakao.

Dodałam pianę ubitą z białek. Wymieszałam.

Ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 °C.

W tym czasie przygotowałam masę jabłkową...

Składniki:

2 kg jabłek

1 szklanka cukru

1 ½ opakowania galaretki cytrynowej

Wykonanie:

Jabłka po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych pokroiłam w cienkie talarki i włożyłam do garnka z grubym dnem. Wsypałam cukier, wymieszałam i chwilę podsmażyłam. Dodałam galaretkę i wszystko dobrze wymieszałam. Podzieliłam na 3 równe części. Odstawiłam.

Składniki ponczu do nasączenia:

½ szklanki wody

sok z ½ cytryny

2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Składniki ponczu wymieszałam i nasączyłam nim ciasto kokosowe i kakaowe. Ponczem nasączałam wszystkie placki po włożeniu do blaszki

Składniki na polewę:

100 g czekolady min. 70%

3 łyżki śmietanki 18%

Wykonanie:Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam śmietankę. Wymieszałam.

Ułożenie ciasta:

Na dno blaszki położyłam ciasto orzechowe, na które wyłożyłam 1/3 masy jabłkowej, przykryłam ciastem makowym, na którym rozłożyłam drugą część masy jabłkowej i przykryłam ciastem kokosowym. Na nim wyłożyłam pozostałą część masy jabłkowej. Na niej położyłam ostatnie, kakaowe ciasto nasączoną stroną do dołu, a na wierzch wylałam gorącą polewę polewę czekoladową. i rozsmarowałam za pomocą szerokiego noża.