Przepis na masę makową: (na 3 gwiazdy makowe) ok. 300 ml mleka 200 g maku mielonego 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 1 białko 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 krople aromatu rumowego 2 krople aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 krople aromatu migdałowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jeżeli zdecydujecie się samemu przygotować masę, to od niej właśnie zaczynamy przygotowania. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych części, po środku zostawiając kółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek - raz w lewo, raz w prawo (jak na zdjęciu poniżej). Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego: gotowe ciasto francuskie 1 jajko masa makowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy mak, dodajemy cynamon i gotujemy/smażymy, aż nadmiar płynu odparuje (około 10 minut). Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.