Przepis
Składniki:
ciasteczka
150 g mąki plus dodatkowo do podsypania,
100 g mąki ryżowej,
1/2 łyżeczki soli drobnoziarnistej,
125 g masła bez soli, w temperaturze pokojowej,
90 g miałkiego cukru,
1 duże jajko, rozbełtane.
krem malinowy (w oryginale truskawkowy)*
50 ml śmietany kremówki (lub tortowej),
150 g bardzo tłustej śmietany,
3-4 łyżki stołowe cukru pudru, przesianego plus do posypania,
1 laska wanilii,
400 g malin (truskawek pokrojonych w cząstki, bez szypułek).
*nie robiłam kremu – zamiast tego zmieszałam maliny z bitą śmietaną.
Wykonanie:
ciasteczka
Przesiać mąkę pszenną z mąką ryżową i solą. Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, ustawić obroty na najniższy poziom i łyżeczka po łyżeczce dodawać miksturę mączną. Miksować, aż utworzy się miękkie ciasto (ciasto jest bardzo sypkie i kiepsko się z nim pracuje). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Na blacie lekko posypanym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i wyciąć z niego krążki o średnicy około 9 cm. Krążki ułożyć na blasze i piec około 20-25 minut, aż się zrumienią na jasny, złocisty kolor. Zostawić je na blasze na kilka minut, by zesztywniały, a następnie przełożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
krem
Włożyć do miski oba rodzaje śmietany razem z cukrem pudrem i dodać nasiona wanilii, zeskrobując je z czubka noża. Masę ubić na sztywno. Odstawić na bok do momentu połączenia z pozostałymi składnikami deseru.
Przed podaniem przekładańców, wymieszać maliny (truskawki) z kremem waniliowym. Przekładać ciasteczka i posypywać je cukrem pudrem.