Przepis
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Autorka zamiast masła orzechowego użyła mleka skondensowanego.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki suszonych moreli
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki masła orzechowego
Orzechy i morele posiekać.
Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, suszone morele, rodzynki, orzechy, brązowy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać do połączenia się składników.
Połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać.
Gotową masę nakładać do silikonowej formy do muffinek lub do papilotek, po około 1,5 łyżki do każdej foremki. Wgnieść w dno. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (górna i dolna grzałka) przez 15-20 minut. Wyciągnąć z foremek po wystudzeniu (gorące ciasteczka są miękkie).
*Z podanych składników, wyszło mi 16 ciasteczek. Nałożyłam po 1,5 łyżki masy, do silikonowej formy na babeczki, o średnicy 5 cm. Piekłam ciasteczka 20 minut. Były dosyć grube, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Dla mnie miały idealną konsystencję. Jeżeli chcecie, aby ciasteczka były bardziej chrupiące, nałóżcie mniej masy, lub użyjcie większych papilotek.
Smacznego ;)