Ciasteczka owsiane

Ewelina
Przepisy
12.07.2014 7:43
Ciasteczka owsiane

Przepis

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Autorka zamiast masła orzechowego użyła mleka skondensowanego.

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki wiórków kokosowych

0,5 szklanki suszonych moreli

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki brązowego cukru

4 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

2 łyżki masła orzechowego

Orzechy i morele posiekać.

Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, suszone morele, rodzynki, orzechy, brązowy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wbić jajka, dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać do połączenia się składników.

Połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać.

Gotową masę nakładać do silikonowej formy do muffinek lub do papilotek, po około 1,5 łyżki do każdej foremki. Wgnieść w dno. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (górna i dolna grzałka) przez 15-20 minut. Wyciągnąć z foremek po wystudzeniu (gorące ciasteczka są miękkie).

*Z podanych składników, wyszło mi 16 ciasteczek. Nałożyłam po 1,5 łyżki masy, do silikonowej formy na babeczki, o średnicy 5 cm. Piekłam ciasteczka 20 minut. Były dosyć grube, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Dla mnie miały idealną konsystencję. Jeżeli chcecie, aby ciasteczka były bardziej chrupiące, nałóżcie mniej masy, lub użyjcie większych papilotek.

Smacznego ;)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną