Przepis
Sernik:
1kg serka do serników z wiadereczka
12 żółtek
szkl cukru pudru
8 białek
1/2 szkl cukru kruształu
200g margaryny Palma spółki Bielmar
1 łyżka budyniu śmietankowego
ziarenka z 1 laski wanilii
Masa ajerkoniakowa:
kostka masła w temp. pokojowej
1/2 szkl cuku pudru
1/2 szkl ajerkoniaku
Masa jabłkowa:
słoik prażonych jabłek
3 galaretki agrestowe
Krem śmietankowy:
1/2l śmietanki 30%
ziarenka z 1 laski wanilii
2/3 szkl cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka
Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera przełożyć ser, margarynę Palmę, ziarenka wanilii, budyń, cukier puder i żółtka. Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem a następnie łyżką wymieszać z masą serową. Blaszkę (24036cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Masę wyłożyć na sernik.
Masa jabłkowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Ostudzić i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem śmietankowy: Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając. Do gorącego (ale nie wrzącego!) mleka dodać ziarenka wanilii. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać mleko z żelatyną, dokładnie wymieszać. Śmietankę wyłożyć na galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.