Przepis
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz na dwa blaty:
0,5 szklanki chłodnej kawy (moc wg uznania)
lub do wyboru:
0,5 szklanki kakao (może być na mleku, może też być na wodzie)
ciasto wafelkowo – orzechowe
0,5 szklanki białek (u mnie to były białka z 5 jajek)
¾ szklanki cukru
120 gramów wafelków Prince Polo
100 gramów orzechów (dałam włoskie, pól posiekałam drobno, pół bardzo drobno)
50 gramów wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
krem waniliowo – kawowy:
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramowy)
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 gramów miękkiego masła
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml mleka
1 łyżka kawy + 1 łyżka wrzątku
1,5 łyżki spirytusu lub rumu lub likieru kawowego
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania z wierzchu ( około 1 garści)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier, utrzeć, następnie dodać żółtka, krótko zmiksować, dodać mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem (lub wyłożyć papierem do pieczenia), wysypać kaszą manną, wylać ciasto, piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować niezbyt długo, następnie przesiać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Wafelki pokroić w 1 cm kostkę. Pokrojone wafelki, posiekane orzechy, wiórki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, rozprowadzić bezę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Papier oderwać po całkowitym wystudzeniu blatu bezowego. Blat nasączyć ponczem.
W 0,5 szklanki mleka wymieszać budyń, cukry, mąkę, resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować budyń, schłodzić go do temperatury pokojowej. Następnie po 1 łyżce dodawać miękkie masło, aż do wyczerpania tłuszczu, cały czas ucierając (robiłam to blenderem).
Kawę zaparzyć we wrzątku, schłodzić, dodać do masy , utrzeć na gładki krem. To samo zrobić z alkoholem.
Składanie:
Na wafelkowy blat (nasączony ponczem) wykładamy ¾ kremu, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy blatem kakaowym, który smarujemy pozostałym kremem, wygładzamy powierzchnię, polewamy polewą, posypujemy wiórkami, schładzamy przez parę godzin w lodówce.