Przepis
200 g ryżo ariboli
mała cebula
ząbek czosnku
1 l bulionu drobiowego
200 ml białego wina
3 kiełbaski z szynki
30 g sera koziego
passata pomidorowa firmy Cirio
sól, pieprz
zioła prowansalskie
masło
W garnku z grubym dnem rozpuść łyżeczkę masła. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy trochę się zeszklą dodaj ryż i podsmażaj przez chwilę. Gdy ryż się już zeszkli dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodaj chochlę bulionu. Czynność tę powtarzaj, aż do wyczerpania się bulionu, albo do czasu aż ryż będzie miękki. W międzyczasie pokrój kiełbaski w plasterki i podsmaż je na odrobinie oliwy. Gdy ryż już zmięknie, dodaj podsmażoną kiełbaskę, pastę pomidorową i ser kozi, pokrojony w małe kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 2 minut. Gotowe risotto wykładaj na talerze, podawaj ciepłe.