Przepis
Składniki:
mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)
2 puszki pomidorów w sosie własnym
kartonik soku pomidorowego 1l
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
ziele angielskie
liść laurowy
słodka papryka
ostra papryka
cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)
Wykonanie:
Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać.