Biała czekolada - edycja świąteczna

Ewelina
Przekąski
26.12.2014 10:06
Biała czekolada - edycja świąteczna

Przepis

tabliczka białej czekolady

400ml mleka

cynamon

świeżo utarta gałka muszkatołowa

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

kardamon

+ śmietana kremówka

+ kolorowa posypka do ciast

Do rondla wlej mleko, dodaj białą czekoladę, cynamon (ilość według uznania, ja dodaję dużo, bo lubię :), świeżo utartą gałkę muszkatołową, wanilię i rozgniecione nasiono kardamonu. Całość gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Mieszaj, od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. W tym czasie ubij na sztywno kremówkę. Gotową czekoladę przelej do wysokich szklanek, na wierzch delikatnie wyłóż ubitą kremówkę. Całość posyp cynamonem i kolorową posypką do ciast.

Najlepiej smakuje w towarzystwie dobrej książki lub fajnego filmu :)