Przepis
Kiełbasa w pomidorowym sosie
Cienka kiełbasa w sosie pomidorowym z włoską nutą - danie szybkie, smaczne i sycące.
To śmieszne, ale siedzę nad tym przepisem już od kilkunastu minut i w żaden sposób nie jestem w stanie sklecić sensownego zdania, zachwalającego tą potrawę. Mam kompletnie pustą, chociaż bolącą głowę, jestem zakichana, zasmarkana i tracę głos. Zaraz połknę jakąś aspirynę i wskoczę do łóżka.
A takie piękne plany miałam na dzisiejszy wieczór... :(
Kiełbasa w pomidorowym sosie
Składniki:
4 krótkie kiełbaski śląskie
1/2 żółtej papryki
2 cebule
łyżka oleju
puszka 400g pomidorów krojonych
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
suszona bazylia
suszone oregano
Wykonanie:
Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje), przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Paprykę oczyściłam z gniazda nasiennego, pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplastry. Na dużej patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam kiełbasę i smażyłam ją do zrumienienia. Dorzuciłam paprykę, a po minutce cebulę. Lekko posoliłam. Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu często mieszając, aż papryka i cebula zmiękły. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem, doprawiłam do smaku pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły. Podałam z gotowanymi ziemniakami.