Składniki
* 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio
* 1 cebula
* 4 szklanki bulionu
* ok. 1/2 szklanki białego wina
* 40-50 g suszonych borowików
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki masła
* pół pęczka natki pietruszki
* 8 łyżek tartego parmezanu
* sól, pieprz
Przepis
1. Namoczyć grzyby w szklance ciepłej wody na ok. 15-20 minut. Po odsączeniu grzybów wywaru nie wylewać.
2. Cebulę posiekać.
3. W garnku na rozgrzać oliwię zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć ok 3 minuty.
4. Dodać surowy, niepłukany ryż i mieszając smażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty.
5. Wlać podgrzane wino, gdy zostanie przez ryż je wchłonięte, stopniowo dolewać p łyżce wazowej bulion i wywar z moczenia grzybów. Następną łyżkę dodawać po wchłonięciu poprzedniej.
6. Risotto było na patelni ok. 20 minut. Ryż powinien być miękki, ale jednocześnie jędrny (al dente) i kremowy. Należy próbować, ponieważ bardzo istotne jest aby ryż się nie rozgotował.
7. Dodać ostatnią porcję bulionu, masło, 4 łyżki tartego parmezanu i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
8. Zamieszać i natychmiast podawać przyprószone parmezanem.