Risotto z borowikami

Jotka
Obiad
02.04.2015 7:15
Risotto z borowikami

Składniki

* 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio

* 1 cebula

* 4 szklanki bulionu

* ok. 1/2 szklanki białego wina

* 40-50 g suszonych borowików

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* 2 łyżki masła

* pół pęczka natki pietruszki

* 8 łyżek tartego parmezanu

* sól, pieprz

Przepis

1. Namoczyć grzyby w szklance ciepłej wody na ok. 15-20 minut. Po odsączeniu grzybów wywaru nie wylewać.

2. Cebulę posiekać.

3. W garnku na rozgrzać oliwię zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć ok 3 minuty.

4. Dodać surowy, niepłukany ryż i mieszając smażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty.

5. Wlać podgrzane wino, gdy zostanie przez ryż je wchłonięte, stopniowo dolewać p łyżce wazowej bulion i wywar z moczenia grzybów. Następną łyżkę dodawać po wchłonięciu poprzedniej.

6. Risotto było na patelni ok. 20 minut. Ryż powinien być miękki, ale jednocześnie jędrny (al dente) i kremowy. Należy próbować, ponieważ bardzo istotne jest aby ryż się nie rozgotował.

7. Dodać ostatnią porcję bulionu, masło, 4 łyżki tartego parmezanu i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

8. Zamieszać i natychmiast podawać przyprószone parmezanem.