Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami

Ewelina
01.06.2014 20:29
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepis

Składniki:

- 250 gram krewetek

- pół pęczka zielonych szparagów

- 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy

- 300 gram ryżu arborio

- kieliszek białego wina

- 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów)

- 80 gram startego sera długodojrzewającego

- łyżka masła

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- łyżka posiekanej natki pietruszki

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać nóżki, zdjąć pancerz, naciąć od góry wzdłuż grzbietu i wyjąć jelito. Tak postąpić z każdą krewetką. Jeżeli używanie krewetek mrożonych należy je rozmrozić.

Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ja dodaję też szczyptę soli. Po ugotowaniu szparagi wyciągnęłam z garnka, a wodę zostawiłam do zrobienia ryżu. Możecie zastąpić ją bulionem warzywnym.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut. Odstawić.

Na oddzielną patelnię (bądź tę samą, ale po zdjęciu krewetek) wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania szparagów. Ponownie czekać, aż ryż wszystko wchłonie, po czym wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki.

Do ryżu dodać resztę składników - krewetki z cebulką, pokrojone szparagi (ja kroiłam 1 szparaga na 3 części), posiekane suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Wymieszać i zdjąć patelnię z gazu. Na sam koniec dodać masło oraz ser. Wymieszać po raz ostatni. Jeść od razu - inaczej się nie da bo jest zbyt pyszne! Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną