Przepis
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
1/3 kostki masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem:
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru do posypania
cukrowe perełki do dekoracji
Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.
UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei można dosypać 2 łyżki mąki.
Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy 21x25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch. Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę. Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły. Ciasto najlepsze jest w 3,4 dniu od zrobienia.