Barszcz wigilijny.. wspaniały

Ewelina
Zupy
11.12.2014 18:38
Barszcz wigilijny.. wspaniały

Przepis

Składniki:

2 kg buraków (na 6 l wody)

250 ml kwasu z buraków (zobacz>)

(lub gotowy koncentrat)

2 marchewki

pietruszka

cebula

kawałek pora

średnia cebula

3 ziarenka ziela angielskiego

5 ziarenek czarnego pieprzu

listek laurowy

sól i pieprz

Ponadto:

Wywar z grzybów (po ugotowaniu uszek)

Wykonanie:

Buraki wyszorowałam. Zalałam zimną wodą i gotowałam w łupinkach do miękkości.

Przygotowałam również wywar warzywny: warzywa obrałam, umyłam i wstawiłam do gotowania. Po ugotowaniu przyprawiłam solą i pieprzem i dodałam pozostałe przyprawy.

Buraki starłam na tarce jarzynowej. Dodałam wywar warzywny, wywar grzybowy i zagotowałam. Dodałam kwas z buraków i odstawiłam do przestudzenia. Najlepiej na cały dzień. Przecedziłam. Można doprawić do smaku czosnkiem i cukrem. Wszystko wg uznania.

Przed podaniem barszcz zagrzać. Nie gotować.

Gorącym barszczem zalałam uszka (klik).