Składniki
kości ze schabu
20 dag fasoli "Piękny Jaś"
40 dag buraków
kawałek selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
kawałek kapusty włoskiej
20 dag ziemniaków
4 suszone grzybki
100 ml śmietany
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
¼ łyżeczki Vegety
cukier
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
Przepis
Fasolę opukałam, zalałam zimną wodą w proporcji 1 do 4. Odstawiłam na całą noc. Rano wodę odlałam i zalałam świeżą. Wstawiłam do gotowania na około 90 minut. Po ugotowaniu odstawiłam na około 2 godziny.
Kości zalałam 2 litrami zimnej wody. Wstawiłam do gotowania. Dodałam umyte warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie i opłukane grzybki.
Kapustę pokroiłam i wstawiłam do gotowania z odrobiną Vegety.
Buraki umyłam, pokroiłam w paseczki, dodałam łyżeczkę cukru (żeby nie straciły koloru) i wstawiłam do gotowania w osobnym garnku.
Z ugotowanego wywaru wyjęłam warzywa oprócz grzybków i marchewki, którą pokroiłam w talarki, resztę wyrzuciłam. Do wywaru dodałam ugotowaną kapustę, fasolę, buraki i zostawiłam do gotowania na małym gazie (można ugotować wszystko razem za wyjątkiem fasoli, ale ja zawsze do barszczu ukraińskiego gotuję wszystko oddzielnie).
Teraz już tylko pozostaje przyprawić do smaku. Dodałam zmiażdżone dwa ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Na koniec przyprawiłam do smaku sokiem z cytryny. Można obficie posypać koperkiem.