Przepis
SKŁADNIKI :
3 buraczki obrane i starte na tarce jarzynowej
2 korpusy kurze
1 cebula
1 marchew i pietruszka
kawałek selera
3-4 ziemniaki
kawałek poszatkowanej,białej kapusty
sól,pieprz,ziele,liść laurowy
1 kostka rosołowa,magi do smaku
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka przecieru ( do smaku ale nie koniecznie )
ewentualnie kwas buraczany lub koncentrat do smaku
DODATKOWO :
puszka białej fasoli
2-3 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki lub koperek
śmietana 18 %
PRZYGOTOWANIE :
Korpusy myjemy,przekładamy do garnka łącznie z kostką rosołową,zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy około 10 minut.Zbieramy szumowiny,następnie dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę.Gotujemy około 15-25 minut.Do wywaru dokładamy startego buraczka,gotujemy kilka minut,tak aby kolor czerwony na się nie wygotował.Przyprawiamy barszcz do smaku,przyprawami,sokiem z cytryny i kwasem o ile jest taka konieczność.Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy.Już nie gotujemy.
Zupę nalewamy na talerze,dodajemy po kawałku jajka ewentualnie jeszcze po łyżce śmietany i posypujemy natką lub koperkiem.
Można do barszczu podać małe pierożki z mięsem :)
Smacznego .