Barszcz ukraiński

Ewelina
Zupy
10.12.2014 8:57
Barszcz ukraiński

Przepis

SKŁADNIKI :

3 buraczki obrane i starte na tarce jarzynowej

2 korpusy kurze

1 cebula

1 marchew i pietruszka

kawałek selera

3-4 ziemniaki

kawałek poszatkowanej,białej kapusty

sól,pieprz,ziele,liść laurowy

1 kostka rosołowa,magi do smaku

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka przecieru ( do smaku ale nie koniecznie )

ewentualnie kwas buraczany lub koncentrat do smaku

DODATKOWO :

puszka białej fasoli

2-3 jajka ugotowane na twardo

natka pietruszki lub koperek

śmietana 18 %

PRZYGOTOWANIE :

Korpusy myjemy,przekładamy do garnka łącznie z kostką rosołową,zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy około 10 minut.Zbieramy szumowiny,następnie dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę.Gotujemy około 15-25 minut.Do wywaru dokładamy startego buraczka,gotujemy kilka minut,tak aby kolor czerwony na się nie wygotował.Przyprawiamy barszcz do smaku,przyprawami,sokiem z cytryny i kwasem o ile jest taka konieczność.Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy.Już nie gotujemy.

Zupę nalewamy na talerze,dodajemy po kawałku jajka ewentualnie jeszcze po łyżce śmietany i posypujemy natką lub koperkiem.

Można do barszczu podać małe pierożki z mięsem :)

Smacznego .