Przepis
Składniki:
2 kg buraków (na 6 l wody)
250 ml kwasu z buraków (zobacz>)
(lub gotowy koncentrat)
2 marchewki
pietruszka
cebula
kawałek pora
średnia cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
listek laurowy
sól i pieprz
Ponadto:
Wywar z grzybów (po ugotowaniu uszek)
Wykonanie:
Buraki wyszorowałam. Zalałam zimną wodą i gotowałam w łupinkach do miękkości.
Przygotowałam również wywar warzywny: warzywa obrałam, umyłam i wstawiłam do gotowania. Po ugotowaniu przyprawiłam solą i pieprzem i dodałam pozostałe przyprawy.
Buraki starłam na tarce jarzynowej. Dodałam wywar warzywny, wywar grzybowy i zagotowałam. Dodałam kwas z buraków i odstawiłam do przestudzenia. Najlepiej na cały dzień. Przecedziłam. Można doprawić do smaku czosnkiem i cukrem. Wszystko wg uznania.
Przed podaniem barszcz zagrzać. Nie gotować.
Gorącym barszczem zalałam uszka