Przepis
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem
Dzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan.
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem
Składniki na 4 porcje:
100g boczku wędzonego
szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego)
opakowanie mozzarelli, startej na grubych oczkach
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko
pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti
Na sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
szklanka mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę z cytryny i chwilę smażymy. Odstawiamy.
Groszek mrożony gotujemy do miękkości, a jeśli używamy groszku z puszki odsączamy go.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, wlewamy mleko i dobrze mieszamy do rozpuszczania mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy cały czas, aż sos się zagotuje. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go mlekiem.
Odcedzony makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy boczek ze skórką cytrynową, groszek, sos i startą mozzarellę (łyżkę mozzarelli można odłożyć do dekoracji), mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy mozzarellą i podajemy z wysmażonymi na chrupko plastrami boczku.
SMACZNEGO!