Przepis
KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE
Ponieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora.
Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :))
Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno.
Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)
7 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka (surowe)
kilka różyczek ugotowanego brokuła
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
kilka różyczek ugotowanego kalafiora
sól
pieprz
koperek
olej
Wykonanie:
Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.