Klopsy jajeczno-warzywne

Ewelina
Śniadania
11.10.2014 9:47
Klopsy jajeczno-warzywne

Przepis

KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE

Ponieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora.

Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :))

Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno.

Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)

7 jajek ugotowanych na twardo

2 jajka (surowe)

kilka różyczek ugotowanego brokuła

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

kilka różyczek ugotowanego kalafiora

sól

pieprz

koperek

olej

Wykonanie:

Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.