Zupa z zielonego groszku

Ewelina
Zupy
10.12.2014 9:51
Zupa z zielonego groszku

Przepis

Składniki:

rosół

1 marchewka z rosołu

1 lub 2 puszki groszku konserwowego

2 ziemniaki

śmietana

natka pietruszki

bazylia

koperek

Wykonanie:

Dzisiaj zadanie było ułatwione, ponieważ miałam bazę, czyli rosół. Jeśli nie mamy takiej bazy to najlepiej ugotować albo wywar warzywny, albo rosołowy.

Do gorącego rosołu wrzuciłam pokrojone w kosteczkę i opłukane ziemniaki, po około 10 minutach wsypałam odcedzony z zalewy groszek. Zostawiłam na gazie do zagotowania na kolejne 10 minut. Dodałam pokrojoną marchewkę, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Odrobina śmietany ozdobiła tą pyszną zupę.