Przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO :
1 kostka margaryny 250 g o pokojowej temperaturze
4 szklanki mąki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na ciasto wsypujemy do miski,lub na stolnicę,zagniatamy kruche ciasto.Wychodzi troszkę lepiące jednak takie ma być. Z ciasta oddzielamy 1/4 części i pozostawiamy do zrobienia pasków na cieście.Ciasto przekładamy do lodówki.
MAK :
200 g mielonego maku (dostępny w Lidlu)
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
2 łyżki manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy do smaku
garść rodzynek,odrobina skórki pomarańczowej kandyzowanej
Mielony mak przekładamy do garnka,zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy.Pozostawiamy na 1 godzinę do napęcznienia(nie gotujemy).Wsypujemy dowolne bakalie,cukier,mannę,miód i dżem.Zagotowujemy ciągle mieszając.Zakręcamy gaz,mieszamy.Kiedy masa ostygnie dodajemy do niej jajko,olejek migdałowy i mąkę ziemniaczaną,mieszamy.Masa makowa jest gotowa.
SER :
1 kg sera wiaderkowego,użyłam Pilos z Lidla
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki oleju
Żółtka ucieramy z cukrem na puch,dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy.Wsypujemy budynie,mieszamy,wlewamy olej i ubite na sztywno białka.Delikatnie łączymy składniki.Masa serowa jest już gotowa.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,następnie wykładamy na blaszkę o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto przekładamy mak,na to delikatnie rozlewamy ser i wyrównujemy wierzch ciasta.Drugą mniejszą część ciasta rozwałkowujemy,podsypując mąką i tniemy radełkiem na paski.Układamy w kratkę na cieście.
Pieczemy 1 godzinę w 160-170 * C,uważając aby ciasto nam się nie spiekło.Upieczone ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku około 1 godziny,wtedy seromakowiec lekko opadnie.
Ciasto ładnie rośnie,po wystudzeniu jest wysokie na 6 cm.
Smacznego.