Przepis
4 średnie ziemniaki
1 jajo
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
150 gramów twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
siekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.
Twaróg dokładnie pognieść widelcem.
Do ziemniaków dodać śmietanę, mąkę, jajo, przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki twarogu).
Smażyć niewielkie placki na oleju lub smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami.