Przepis
Składniki:
1 kg sera mielonego
250 g pierniczków
2 łyżki mąki krupczatki
6 jajek
300 g cukru pudru
125 g masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
Masło rozpuść w rondelku i odstaw by ostygło.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem,stopniowo dodawaj ser.
Masę serową utrzyj z masłem,budyniem oraz mąką. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Wylej połowę masy serowej a na wierzch ułóż pierniczki. Wylej drugą połowę sera.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piecz około 50-55 minut.
Polewa:
125 g masła rozpuść w rondelku,dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i mieszaj aż cukier się rozpuści.
Zdejmij rondelek z ognia,dodaj 3 łyżki kakao oraz rozpuszczoną żelatynę (1 łyżeczka na 3 łyżki wrzątku).
Przestudź i polej ciasto.