Tort krówkowy

Krzysztof
Ciasta
16.05.2014 9:27
Tort krówkowy

Przepis

Składniki (tortownica o śr. 18 cm):

Ciasto:

4 jajka

100 g cukru pudru

100 g maki pszennej

szczypta soli

Krem:

100 g śmietanki 30 %

200 g serka mascarpone

100 g masy krówkowej

Nasączenie:

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki wody

ew. cukier do smaku

Oraz:

masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta

kruche rurki

Przygotowanie:

Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.

Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową.

Źródło: http://najsmaczniejsze.pl/2014/05/tort-krowkowy/