Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub: - 1 jajko - 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) - 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) - 4 czubate łyżki jogurtu - 3 łyżki oleju lub oliwy - szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz: - płaty ryb morskich ok. 400 g - opakowanie łososia wędzonego 100 g - 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego - 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) - 2 ząbki czosnku - limonka - sól i pieprz Sos: - jogurt naturalny gęsty - pęczek koperku - 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) - łyżka skórki otartej z limonki - anchois 100g - pieprz Wykonanie: - Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. - Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski.