Przepis
Ciasto:
5 jajek,
1 i 1/2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju rzepakowego,
1/2 szklanki wody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
5 łyżek kakao.
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Ostudzić, przekroić na pół.
Poncz:
1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
1/3 szklanki wody,
1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)
Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta.
Posmarować połową dżemu.
Krem:
200 g masła,
500g sera z wiaderka,
5 łyżek cukru pudru.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.
Wierzch:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżki serka mascarpone,
50 g startej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.