Przepis
Jajo sadzone w makaronowym gniazdku
Kiedy czas nagli i nie ma pomysłu na obiad - szybkie danie z wczorajszego makaronu i wędzonego boczku :)
PROPORCJE NA 1 OSOBĘ:
5 dag chudego wędzonego parzonego boczku
opcjonalnie odrobina tłuszczu jeśli boczek jest zbyt chudy – ja musiałam dodać troszkę masła sklarowanego
solidna garść ugotowanego (najlepiej poprzedniego dnia) makaronu „grube nitki”
1 jajko
pieprz
gruby szczypior
WYKONANIE:
Szczypior opłukać, osuszyć i grubo posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Jeśli jest zbyt chudy, można dodać troszkę tłuszczu. Kiedy boczek się zrumieni, dodać makaron, wymieszać go ze skwarkami i od razu rozgarnąć na boki, zostawiając pośrodku miejsce na jajko. Jajko wbić tak,
aby żółtko się nie rozpłynęło, posypać je pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Nie przedłużać smażenia, bo makaron od spodu za bardzo się spiecze. Gotowe gniazdko zsunąć na talerz przy pomocy szerokiej łopatki, posypać posiekanym szczypiorem.