Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East Meets West . Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki.