Pomarańczowy sernik z kokosową pianką

Ewelina
Ciasta
30.11.2014 10:57
Pomarańczowy sernik z kokosową pianką

Przepis

Pomarańczowy sernik z kokosową pianką

Sernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy

Składniki na serowiec:

1 kg sera

½ szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy

2 jaja

4 żółtka

10 dag skórki z pomarańczy

1 aromat pomarańczowy

1 kisiel pomarańczowy

Składniki na ciasto:

30 dag mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag cukru pudru

2 żółtka

1 jajo

10 dag masła

1 łyżka smalcu

Tłuszcz i wiórki do formy

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi.

Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem z torebki). Następnie zmielony ser połączyć z resztą składników, wylać na kruche ciasto, posypać skórką z pomarańczy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia ubić pianę z sześciu białek z ½ szklanki cukru i ½ szklanki wiórek kokosowych. Wyłożyć pianę na placek i dopiec na złoty kolor około 10 minut.