Tort czekoladowy z żurawiną - instrukcja

Ewelina
Ciasta
23.12.2015 9:47
Tort czekoladowy z żurawiną - instrukcja

Bardzo polecam… Tort czekoladowy z żurawiną Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 6-7 łyżek wody 150g suszonej żurawiny 120-150ml słodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym) Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C, prażyć przez 8-10 minut. Wierzch i boki: 650-700g śmietany kremówki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania 1. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami żurawiny. Krem: 8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki, jak na zdjęciach powyżej . Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem. przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować żurawiną. 9. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. 12. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Dodać czekoladę i energicznie wymieszać (krem może zrobić się bardzo gęsty, proszę się nie przejmować). Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobak (jak na zdjęciu powyżej). Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie dwa razy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/tort-czekoladowy-z-zurawina.html