Ciemny bogaty keks

Ewelina
Ciasta
23.12.2015 9:43
Ciemny bogaty keks

Ciemny bogaty keks Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich 60g orzechów nerkowca 60g żurawiny 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 5. W drugiej misce ubić jajka, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. 8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (keks będzie niewysoki, prawie w ogóle nie rośnie). 6. Jajka dodać do suchych składników, wlać aromat, masło, sok po owocach i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do zwilgotnienia składników. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Po 40 minutach proszę ciasto nakryć folią, żeby z wierzchu za bardzo się nie spiekło. przepis z dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland, które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. 4. Piekarnik nastawić na 150°C na funkcji góra-dół. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Do rondelka z grubym dnem dodać masło, miód, cukier i zagotować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciemny-bogaty-keks.html