Czekoladowy sernik podwójnie gruszkowy

Ewelina
Ciasta
13.10.2014 20:04
Czekoladowy sernik podwójnie gruszkowy

Przepis

Czekoladowo-Korzenny Sernik Podwójnie Gruszkowy

No i mamy jesień. Czas żegnać się z ciepełkiem, słońcem, niektórymi owocami i leciutkimi ciastami bez pieczenia. Czas korzystać z gruszek i przypominać sobie powoli o nieco ciężkawych, pełniejszych smakach przypraw i czekolady. Na to pożegnanie lata i powitanie jesieni wymyśliłam więc ciasto, które jest połączeniem tego, co się kończy i tego, co właśnie się zaczyna. Cieniutkie, delikatne ciasteczka, warstwa gruszek, ser zasmaczony czekoladą i przyprawą do piernika, znowu mus gruszkowy i odrobina bitej śmietany. Całość niesłychanie delikatna, bardzo kremowa i zupełnie wyjątkowa w smaku.

Czekoladowo-Korzenny Sernik Podwójnie Gruszkowy

Składniki:

1 kg sera wiaderkowego,

3 tabliczki mlecznej czekolady,

2 szklanki śmietany 36% (lub 30% i śmietanfix),

1 opakowanie jak najcieńszych herbatników maślanych,

10 gruszek,

3 goździki,

1 łyżeczka imbiru,

1 łyżeczka cynamonu,

1 opakowanie galaretki gruszkowej lub agrestowej,

4 łyżki cukru,

1 łyżeczka przyprawy do piernika,

1 łyżka startej czekolady do posypania,

1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Ser odstawiłam na noc na lnianej ściereczce i durszlaku do odcieknięcia. Roztopiłam na parze czekoladę i dodałam do niej 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Spód kwadratowej tortownicy wyłożyłam herbatnikami.

Obrałam pięć gruszek i pokroiłam na ćwiartki. Obgotowałam je w wodzie z cukrem, cynamonem, imbirem i goździkami (w zależności od twardości gruszek 10-20 minut od zagotowania wody, powinny być jędrne, ale łatwo dawać dzielić się łyżeczką i się nie rozpadać). Odsączone i ostudzone gruszki ułożyłam na herbatnikach.

Ubiłam połowę śmietany i dalej miksowałam po 1 łyżce dodając ser, a na końcu płynną i wystudzoną czekoladę z przyprawami. Gotową masę serową wylałam na gruszki i wstawiłam do lodówki.

Obrałam pozostałe gruszki i pokroiłam w drobną kostkę. Przesmażyłam na odrobinie masła aż zaczęły się rozpadać i rozmiksowałam na mus dodając galaretkę rozpuszczoną w 100 ml wody. Wystudzonym musem polałam sernik, a gdy się ściągnął rozsmarowałam na nim resztę śmietany ubitej z cukrem pudrem i posypałam startą czekoladą.