Domowe ciasto z rabarbarem i czereśniami

Krzysztof
Przepisy
19.07.2014 14:58
Domowe ciasto z rabarbarem i czereśniami

Przepis

Skład.

30 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag masła lub margaryny

15 dag cukru

cukier waniliowy

5 jaj

100ml mleka

1 szklanka pokrojonego w kawałki rabarbaru

1 szklanka wydrylowanych czereśni

Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar i czereśnie, delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi czereśniami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną