Schabowe z pysznym farszem

Ewelina
Obiad
07.12.2014 9:50
Schabowe z pysznym farszem

Przepis

Składniki:

4 kotlety ze schabu

½ szklanki bulionu z warzyw

½ szklanki białego wytrawnego wina

listek laurowy

Farsz:

5 dag orzechów pekan

2 jabłka

1 bułka kajzerka

3 dymki

1 posiekany ząbek czosnku

kilka posiekanych gałązek natki pietruszki

szczypta pieprzu

szczypta pieprzu Cayenne

½ łyżeczki gorczycy

2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Kotlety umyłam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym nacięłam głęboką kieszeń delikatnie, żeby nie przeciąć mięsa.

Przygotowałam farsz:

Kajzerkę rozkruszyłam. Jabłka obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Dymkę i orzechy posiekałam.

Wszystkie składniki przełożyłam do miseczki, wlałam oliwę, doprawiłam przyprawami i wymieszałam. Każdą kieszeń kotleta wypełniłam farszem.

Piekarnik nastawiłam na 180 °C.

Kotlety ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wino i bulion wymieszałam i polałam kotlety. Resztę farszu również rozłożyłam na kotletach, dodałam listek laurowy i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.

W czasie pieczenie podlewałam wytworzonym sosem.

Kotlety okazały się bardzo smaczne. Farsz z orzechów pekan dodał aksamitnego smaku całej potrawie.

Orzechy pekan często dodawane są do lodów do ciast i pieczywa. Dodaje się również do dań wegetariańskich. Jak się okazuje doskonale sprawdzają się również w daniach mięsnych.