Przepis
Składniki:
4 kotlety ze schabu
½ szklanki bulionu z warzyw
½ szklanki białego wytrawnego wina
listek laurowy
Farsz:
5 dag orzechów pekan
2 jabłka
1 bułka kajzerka
3 dymki
1 posiekany ząbek czosnku
kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
szczypta pieprzu
szczypta pieprzu Cayenne
½ łyżeczki gorczycy
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kotlety umyłam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym nacięłam głęboką kieszeń delikatnie, żeby nie przeciąć mięsa.
Przygotowałam farsz:
Kajzerkę rozkruszyłam. Jabłka obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Dymkę i orzechy posiekałam.
Wszystkie składniki przełożyłam do miseczki, wlałam oliwę, doprawiłam przyprawami i wymieszałam. Każdą kieszeń kotleta wypełniłam farszem.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Kotlety ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wino i bulion wymieszałam i polałam kotlety. Resztę farszu również rozłożyłam na kotletach, dodałam listek laurowy i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.
W czasie pieczenie podlewałam wytworzonym sosem.
Kotlety okazały się bardzo smaczne. Farsz z orzechów pekan dodał aksamitnego smaku całej potrawie.
Orzechy pekan często dodawane są do lodów do ciast i pieczywa. Dodaje się również do dań wegetariańskich. Jak się okazuje doskonale sprawdzają się również w daniach mięsnych.