Schabowe z niespodzianką

Ewelina
Obiad
11.12.2014 18:42
Schabowe z niespodzianką

Przepis

Składniki (dla 6 osób):

80 dag schabu bez kości

200 g masła miękkiego

pęczek natki pietruszki

10 dag sera żółtego

sól i pieprz

¾ l oleju do (głębokiego) smażenia

do panierowania:

1 jajko

bułka tarta

Ponadto

potrzebny będzie głęboki rondel albo frytownica

Wykonanie:

Ser starłam na tarce jarzynowej. Masło wymieszałam z umytą i posiekaną natką pietruszki, dodałam ser i wymieszałam. Uformowałam 6 wałeczków.

Mięso opukałam, osuszyłam i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i posypałam pieprzem z obu stron. Na kotletach położyłam wałeczki farszu i zawinęłam w rolady. Obwiązałam nitką. Panierowałam w jajku i bułce i wykładałam kolejno na rozgrzany głęboki tłuszcz.

Smażyłam(około 5 -7 minut) tak jak pączki, z obu stron, odwracając, żeby się równo przyrumieniły. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Można podawać od razu gorące

Można również podać zimne, jako przekąska.