Przepis
Składniki (dla 6 osób):
80 dag schabu bez kości
200 g masła miękkiego
pęczek natki pietruszki
10 dag sera żółtego
sól i pieprz
¾ l oleju do (głębokiego) smażenia
do panierowania:
1 jajko
bułka tarta
Ponadto
potrzebny będzie głęboki rondel albo frytownica
Wykonanie:
Ser starłam na tarce jarzynowej. Masło wymieszałam z umytą i posiekaną natką pietruszki, dodałam ser i wymieszałam. Uformowałam 6 wałeczków.
Mięso opukałam, osuszyłam i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i posypałam pieprzem z obu stron. Na kotletach położyłam wałeczki farszu i zawinęłam w rolady. Obwiązałam nitką. Panierowałam w jajku i bułce i wykładałam kolejno na rozgrzany głęboki tłuszcz.
Smażyłam(około 5 -7 minut) tak jak pączki, z obu stron, odwracając, żeby się równo przyrumieniły. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Można podawać od razu gorące
Można również podać zimne, jako przekąska.