Schabowe w sosie z porów

Ewa
Obiad
09.02.2016 10:44
Schabowe w sosie z porów

Składniki

4 kotlety schabowe

1 por

3 łyżki masła

1 ząbek czosnku

250 g kremówki

1/2 szklanki bulionu warzywnego

80 g serka topionego

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta tymianku

sól i pieprz

Przepis

Kotlety natrzyj solą i pieprzem,po czym podsmaż na patelni.

Pora pokrój i podsmaż na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę.

Do garnka dodaj kremówkę,serek topiony,tymianek i gałkę muszkatołową. Mieszaj,aż ser się rozpuści. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.

Sos dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej kotlety i podawaj.