Kotlety schabowe

Anna
Obiad
01.12.2014 17:12
Kotlety schabowe

Przepis

Dostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy.

Potrzebne nam:

- 4 kotlety ze schabu

- jajko

- bułka tarta

- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie

- frytki

- ogórki w zalewie słodko - pikantne

- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy.