Przepis
Składniki biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka sól i olej wymieszać, dodać do białek i wymieszać, następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ze sobą, na końcu kakao i łyżkę wody. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Masa bananowa:
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
1,5 kg bananów
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 opakowania ciastek petitki
Galaretki rozpuścić w 500 ml wody (obie razem) i ostudzić. Banany obrać, zgnieść widelcem lub zbindować na gładką masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać banany i tężejące galaretki. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na masę bananową wykładamy ciastka petitki.
Masa z masłem orzechowym:
500 ml śmietany 30%
masło orzechowe
2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać masło orzechowe (ilość wedle uznania) i rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na petitki i przykryć drugim ciastem. Na wierch polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną. Wstawić na około 2 godziny do lodówki.