Przepis
Składniki:
paczka wafli
2 op. herbatników
1 galaretka (najlepiej cytrynowa)
2 łyżki kakao
margaryna
3/4 szklanki cukru
2-3 banany (możliwie proste ;))
rodzynki
Etapy przygotowania:
Z przepisu wychodzą 2 całe rolady.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Margarynę zagotować z cukrem i kakao. Wkruszyć herbatniki , 2 wafle, dosypać rodzynki, wlać ciepłą rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Chwilę odczekać żeby masa zagęściła się.
Rozłożyć 2 wafle i posmarować każdy z nich gorącą masą ( można wcześniej położyć je na chwilę na mokrej ściereczce). Poczekać chwilę do zmięknięcia wafli.
Na posmarowany wafel układamy banany. Banany kroimy na większe kawałki i układamy na samej krawędzi wafla. Szybko zawijamy roladę, zaczynając od krawędzi z bananem
Rolady owinąć w folię aluminiową i schłodzić