Przepis
SKŁADNIKI :
1 duża czarna rzepa
1 mała kapusta pekińska
1 marchew
1/2 części pory
1 jabłko
1/2 puszki kukurydzy,odcedzonej
1 łyżka posiekanego koperku
200 ml śmietany 12 %
2 łyżeczki cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczka soli oraz pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Aby przygotować surówkę należy obrać rzepę i marchew,następnie wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.Marchew,rzepę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.Kapustkę i por siekamy wmiarę drobno.Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki.
Śmietanę mieszamy z cukrem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Wlewamy do warzyw,mieszamy.Przechowujemy w lodówce.Taka surówka to świetny dodatek do zimowego obiadu.
Smacznego.