Sernik potrójnie czekoladowy

Krzysztof
Przepisy
07.12.2014 20:19
Sernik potrójnie czekoladowy

Przepis

(tortownica średn. 22cm)

Składniki:

1 kg sera na sernik (Mój ulubiony)

200 g gorzkiej czekolady (70%)

200 g mlecznej czekolady

200 g białej czekolady (Wedel)

100 g cukru pudru

4 łyżki żelatyny

¼ l gorącej wody

500 ml śmietanki (30%)

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietany (30%)

1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Ser zmiksowałam na gładką masę. Rozłożyłam w jednakowych ilościach do trzech miseczek.

Każdą czekoladę oddzielnie rozpuściłam w kąpieli wodnej.

Przestudzone czekolady wymieszałam z serem. Tak więc miałam w trzech miseczkach trzy kolory masy serowo-czekoladowej.

Cukier puder dodałam (po 50 g) tylko do sera z gorzką i mleczną czekoladą. Czekolada biała jest słodka, więc już nie dosładzałam.

Śmietanę ubiłam z 1 łyżką cukru pudru, którą dodałam pod koniec ubijania. Rozłożyłam do trzech kolejnych miseczek.

Na dno tortownicy rozłożyłam folię aluminiową. Zapięłam obręcz. Oderwałam wystającą folię.

Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie. Podzieliłam na 3 części i kiedy lekko przestygła (nie może być zimna) wmieszałam ją do poszczególnych mas serowo-czekoladowych. Ale należy to robić i szybko i ostrożnie. Do żelatyny dodałam łyżkę masy, wymieszałam, dołożyłam drugą łyżkę masy i po wymieszaniu całość przełożyłam do masy serowo-czekoladowej. Teraz należy szybko wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Połączyłam delikatnie z bitą śmietaną.

Najpierw w ten sposób wymieszałam masę z czekoladą gorzką. Wyłożyłam ją na spód tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam na chwilę do zamrażarki.

Masę z mleczną czekoladą również wymieszałam w ten sam sposób z żelatyną i bitą śmietaną i wyłożyłam do tortownicy na poprzednią warstwę. Wstawiłam do zamrażarki. Na koniec wymieszałam żelatynę z masą z białą czekoladą i bitą śmietaną. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Wszystkie składniki polewy rozpuściłam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygła wylałam ją na sernik. Wygładziłam nożem i tortownicę wstawiłam ponownie do lodówki, żeby polewa zastygła.

W ten sposób powstał piękny, pyszny sernik na zimno w trzech kolorach czekolady.