Przepis
(tortownica średn. 22cm)
Składniki:
1 kg sera na sernik (Mój ulubiony)
200 g gorzkiej czekolady (70%)
200 g mlecznej czekolady
200 g białej czekolady (Wedel)
100 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny
¼ l gorącej wody
500 ml śmietanki (30%)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany (30%)
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Ser zmiksowałam na gładką masę. Rozłożyłam w jednakowych ilościach do trzech miseczek.
Każdą czekoladę oddzielnie rozpuściłam w kąpieli wodnej.
Przestudzone czekolady wymieszałam z serem. Tak więc miałam w trzech miseczkach trzy kolory masy serowo-czekoladowej.
Cukier puder dodałam (po 50 g) tylko do sera z gorzką i mleczną czekoladą. Czekolada biała jest słodka, więc już nie dosładzałam.
Śmietanę ubiłam z 1 łyżką cukru pudru, którą dodałam pod koniec ubijania. Rozłożyłam do trzech kolejnych miseczek.
Na dno tortownicy rozłożyłam folię aluminiową. Zapięłam obręcz. Oderwałam wystającą folię.
Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie. Podzieliłam na 3 części i kiedy lekko przestygła (nie może być zimna) wmieszałam ją do poszczególnych mas serowo-czekoladowych. Ale należy to robić i szybko i ostrożnie. Do żelatyny dodałam łyżkę masy, wymieszałam, dołożyłam drugą łyżkę masy i po wymieszaniu całość przełożyłam do masy serowo-czekoladowej. Teraz należy szybko wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Połączyłam delikatnie z bitą śmietaną.
Najpierw w ten sposób wymieszałam masę z czekoladą gorzką. Wyłożyłam ją na spód tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam na chwilę do zamrażarki.
Masę z mleczną czekoladą również wymieszałam w ten sam sposób z żelatyną i bitą śmietaną i wyłożyłam do tortownicy na poprzednią warstwę. Wstawiłam do zamrażarki. Na koniec wymieszałam żelatynę z masą z białą czekoladą i bitą śmietaną. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Wszystkie składniki polewy rozpuściłam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygła wylałam ją na sernik. Wygładziłam nożem i tortownicę wstawiłam ponownie do lodówki, żeby polewa zastygła.
W ten sposób powstał piękny, pyszny sernik na zimno w trzech kolorach czekolady.