Pasta z pieczonej papryki

Ewelina
Przepisy
16.10.2014 21:03
Pasta z pieczonej papryki

Przepis

Pasta z pieczonej papryki:

- 6 małych papryk

- 5 ząbków czosnku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

- garść orzechów włoskich

Papryki wyszorować, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nieobrane ząbki czosnku poukładać pomiędzy paprykami. Całość posypać oregano, skropić oliwą z oliwek i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut. Następnie wyjąć, przełożyć paprykę do słoika i szczelnie zakręcić. Odstawić do ostygnięcia. Gdy papryka wystygnie obrać ze skórki. Obraną paprykę i czosnek połączyć z orzechami i drobno zmiksować. Podawać na grzankach lub jako dip do maczania surowych warzyw.

Smacznego!