Przepis
Pasta z pieczonej papryki:
- 6 małych papryk
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- garść orzechów włoskich
Papryki wyszorować, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nieobrane ząbki czosnku poukładać pomiędzy paprykami. Całość posypać oregano, skropić oliwą z oliwek i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut. Następnie wyjąć, przełożyć paprykę do słoika i szczelnie zakręcić. Odstawić do ostygnięcia. Gdy papryka wystygnie obrać ze skórki. Obraną paprykę i czosnek połączyć z orzechami i drobno zmiksować. Podawać na grzankach lub jako dip do maczania surowych warzyw.
Smacznego!