Tajska zupa z kurczakiem

Ewelina
Zupy
04.12.2014 21:11
Tajska zupa z kurczakiem

Przepis

Składniki (na 4 porcje):

· 1l wody, rosołu lub bulionu warzywnego

· 400ml mleczka kokosowego

· 200g pasty tom kha kai

· sok z 1 limonki

· 1 papryczka chilli

· ½ pęczka szczypiorku

· 2 łyżki sosu rybnego

· 1 łyżka cukru trzcinowego

· 1 gałązka trawy cytrynowej

· 200g grzybów shitakke

· 200g piersi kurczaka

Zagotować wodę/rosół/bulion. Do gotującej się na małym ogniu zupy dodać mleczko kokosowe i pastę tom kha kai. Trawę cytrynową rozgnieść, posiekać i dodać do zupy. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek, sok z limonki, cukier i sos rybny. Grzyby pokroić na cienkie plasterki i dorzucić do zupy. Kurczaka pokroić na cienkie kawałki i dorzucić do zupy. Gotować jeszcze około 10 min.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!