Przepis
Składniki (na 4 porcje):
· 1l wody, rosołu lub bulionu warzywnego
· 400ml mleczka kokosowego
· 200g pasty tom kha kai
· sok z 1 limonki
· 1 papryczka chilli
· ½ pęczka szczypiorku
· 2 łyżki sosu rybnego
· 1 łyżka cukru trzcinowego
· 1 gałązka trawy cytrynowej
· 200g grzybów shitakke
· 200g piersi kurczaka
Zagotować wodę/rosół/bulion. Do gotującej się na małym ogniu zupy dodać mleczko kokosowe i pastę tom kha kai. Trawę cytrynową rozgnieść, posiekać i dodać do zupy. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek, sok z limonki, cukier i sos rybny. Grzyby pokroić na cienkie plasterki i dorzucić do zupy. Kurczaka pokroić na cienkie kawałki i dorzucić do zupy. Gotować jeszcze około 10 min.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!