Przepis
Składniki:
½ l mleka
3 jajka
3 łyżki cukru
laska wanilii
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jajka sparzyłam wrzątkiem. Oddzieliłam żółtka od białek. Z białek ubiłam sztywną pianę z połową cukru. W rondelku zagrzałam mleko z rozkrojoną laską wanilii. Gotowałam na małym gazie, pilnując, żeby nie wykipiało.
Nabieram łyżką pianę z białek i wkładam do gotującego się mleka. Przewracam kulę na drugą stronę, by po chwili wyłowić ją z mleka łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Tak zrobiłam ze wszystkimi kulkami z piany.
Wyjęłam laskę wanilii z mleka
Żółtka ubiłam z pozostałym cukrem i cały czas mieszając, pomału wlewałam je gotującego się na małym gazie mleka.
Gęstą zupę przelałam do talerzy, na wierzchu ułożyłam obłoczki z piany. Oprószyłam odrobiną cynamonu.