Zupa "Nic"

Ewelina
Zupy
04.12.2014 21:00
Zupa "Nic"

Przepis

Składniki:

½ l mleka

3 jajka

3 łyżki cukru

laska wanilii

szczypta cynamonu

Wykonanie:

Jajka sparzyłam wrzątkiem. Oddzieliłam żółtka od białek. Z białek ubiłam sztywną pianę z połową cukru. W rondelku zagrzałam mleko z rozkrojoną laską wanilii. Gotowałam na małym gazie, pilnując, żeby nie wykipiało.

Nabieram łyżką pianę z białek i wkładam do gotującego się mleka. Przewracam kulę na drugą stronę, by po chwili wyłowić ją z mleka łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Tak zrobiłam ze wszystkimi kulkami z piany.

Wyjęłam laskę wanilii z mleka

Żółtka ubiłam z pozostałym cukrem i cały czas mieszając, pomału wlewałam je gotującego się na małym gazie mleka.

Gęstą zupę przelałam do talerzy, na wierzchu ułożyłam obłoczki z piany. Oprószyłam odrobiną cynamonu.