Zupa tajska

Ewelina
Zupy
09.09.2014 8:24
Zupa tajska

Przepis

Zupa tajska z tofu

Składniki:

200-300g tofu naturalnego

2 małe marchewki, pokrojone w słupki

2-3 laski selera naciowego, pokrojone w słupki

1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki

1 czerwona cebulka, pokrojona w piórka

1/2 świeżego ogórka, pokrojonego w kostkę wielkości kostek tofu

pasta curry, z tego przepisu lub kupna

puszka mleczka kokosowego

sok z 1/2 limonki lub cytryny

sos sojowy

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

świeża kolendra

makaron ryżowy

olej kokosowy lub rzepakowy

woda

Tofu kroimy w kostki 2x2cm lub większą. Smażymy na oleju kokosowym, przewracając często aby tofu z każdej strony było zrumienione. Wykładamy na papierowy ręcznik.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy kolejno seler naciowy, cebulkę, marchewkę, paprykę, czosnek oraz ogórka. Gdy warzywa się zrumienią dolewamy 2-3l. wody.

Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy wcześniej przygotowane tofu, mleczko kokosowe i pastę curry. Ilość pasty zależy od Waszych upodobań, ja dodaję ok. 5-6 łyżek, czyli chyba dużo ;)

Zupę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki lub cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym, posypujemy świeżą kolendrą.