Składniki
- 500 g dyni *
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 g mrożonego groszku
- 2 filety z kurczaka
- 2 szalotki
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki masła
Przepis
- Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.
- * waga po obraniu
Notes
- - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona