Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Małgorzata
Zupy
28.10.2016 11:04
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Składniki

  1. 500 g dyni *
  2. 800 ml bulionu z kurczaka
  3. 400 ml mleka kokosowego
  4. 120 g mrożonego groszku
  5. 2 filety z kurczaka
  6. 2 szalotki
  7. 1 łyżka czerwonej pasty curry
  8. 2 łyżki sosu rybnego
  9. 1 łyżka sosu sojowego
  10. 1 łyżeczka cukru brązowego
  11. 1/3 łyżeczki kurkumy
  12. 2 łyżki masła

Przepis

  1. Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.
  2. * waga po obraniu
Notes
  1. - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona