Przepis
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
bulion warzywny 800 ml
mleczko kokosowe 300 ml
makaron ryżowy do dań azjatyckich 1 opakowanie
cukinia mała 1 szt
marchewka 1 szt
por 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryczka chilli 1 mała
pierś z kurczaka 1 podwójna
curry zielone 1/2 łyżeczki
dymka 1 pęczek
szalotka 1 szt
czosnek 1 ząbek
imbir świeży 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w mniejszą kostkę. W rondlu rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną szalotkę, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, podsmażać. Po 2 -3 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię oraz marchewkę. Podsmażać kolejne 2-3 minuty. Dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu Rozłożyć na 4 miseczki, zalać gorącą zupą. Z wierzchu posypać posiekaną dymką. Smacznego:)