Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Krzysztof
Zupy
04.07.2014 8:10
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Przepis

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

bulion warzywny 800 ml

mleczko kokosowe 300 ml

makaron ryżowy do dań azjatyckich 1 opakowanie

cukinia mała 1 szt

marchewka 1 szt

por 1 szt

papryka czerwona 1 szt

papryczka chilli 1 mała

pierś z kurczaka 1 podwójna

curry zielone 1/2 łyżeczki

dymka 1 pęczek

szalotka 1 szt

czosnek 1 ząbek

imbir świeży 1/2 łyżeczki

kurkuma 1/2 łyżeczki

kolendra mielona 1/2 łyżeczki

sos rybny 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżka

masło 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w mniejszą kostkę. W rondlu rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną szalotkę, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, podsmażać. Po 2 -3 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię oraz marchewkę. Podsmażać kolejne 2-3 minuty. Dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu Rozłożyć na 4 miseczki, zalać gorącą zupą. Z wierzchu posypać posiekaną dymką. Smacznego:)