Przepis
SKŁADNIKI :
2 filety z łososia około 500 g
sól
sok z cytryny
1/2 części białej pora, pokrojony w talarki
1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona
1 cebula, obrana i drobno pokrojona
1 łyżka masła
1 słodka gruszka, pokrojona w kostkę
100 g sera fety
pieprz do smaku
szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
papier do pieczenia
SAŁATKA :
1 opakowanie mixu sałat
garść kukurydzy z puszki
SOS WINEGRET :
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, wlewamy do umytej sałaty z kukurydzą i łączymy potrząsając lekko sałatą.
PRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, skórę odcinamy, solimy i skrapiamy cytryną. Podpiekamy na maśle por, paprykę i cebulę, lekko podlewamy wodą aby warzywa zmiękły. Kiedy płyny odparują doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, układamy na podpieczonych porach kawałki łososia, na to posypujemy gruszkę i pokruszony ser fetę. Całość doprawiamy pieprzem. Zawijamy arkusz tak aby powstała papilotka. Potrawa musi być szczelnie zamknięta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, na około 20-25 minut.
Po upieczeniu papilotkę ostrożnie nakładamy na talerz, odcinamy ranty. Łososia posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podajemy z sałatką. Smacznego.