Zapiekany łosoś

Ewelina
Obiad
03.12.2014 15:02
Zapiekany łosoś

Przepis

SKŁADNIKI :

2 filety z łososia około 500 g

sól

sok z cytryny

1/2 części białej pora, pokrojony w talarki

1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona

1 cebula, obrana i drobno pokrojona

1 łyżka masła

1 słodka gruszka, pokrojona w kostkę

100 g sera fety

pieprz do smaku

szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

papier do pieczenia

SAŁATKA :

1 opakowanie mixu sałat

garść kukurydzy z puszki

SOS WINEGRET :

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżeczka miodu

sok z 1/2 cytryny

4 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, wlewamy do umytej sałaty z kukurydzą i łączymy potrząsając lekko sałatą.

PRZYGOTOWANIE :

Łososia myjemy, skórę odcinamy, solimy i skrapiamy cytryną. Podpiekamy na maśle por, paprykę i cebulę, lekko podlewamy wodą aby warzywa zmiękły. Kiedy płyny odparują doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, układamy na podpieczonych porach kawałki łososia, na to posypujemy gruszkę i pokruszony ser fetę. Całość doprawiamy pieprzem. Zawijamy arkusz tak aby powstała papilotka. Potrawa musi być szczelnie zamknięta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, na około 20-25 minut.

Po upieczeniu papilotkę ostrożnie nakładamy na talerz, odcinamy ranty. Łososia posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podajemy z sałatką. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną