Zupa meksykańska

Ewelina
Zupy
14.11.2014 21:05
Zupa meksykańska

Przepis

Pyszna,gęsta,wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca…w sam raz na chłodniejsze,deszczowe dni.A takich dni w Irlandii nie brakuje.Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku.Zjedliśmy na obiad i na kolację,tak nam smakowało :) Świetnie sprawdzi się na imprezach podana zamiast znanego wszystkim strogonowa czy chili con carne.

Zupa meksykańska

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego wołowego

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka czerwona chili

2 cebule czerwone

3 ząbki czosnku

1 puszka fasoli czerwonej

1 puszka fasoli białej

1 puszka kukurydzy

1 puszka pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

około 1 litr bulionu wołowego

2 łyżki papryki mielonej słodkiej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka oregano

1 łyżka soku z cytryny

sól

Dodatkowo:

pęczek natki pietruszki

olej do smażenia

garść nachosów

2 łyżki sera żółtego

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki.Czosnek obieramy i drobno siekamy.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy cebulę,czosnek i smażymy,aż cebula się zeszkli.Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę.Smażymy wszystko kilka minut,aż papryka zmięknie.Dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy i mieszamy.Po chwili dodajemy bulion,przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą.Dodajemy je do zupy,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut.Zupa powinna być dość gęsta,ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta,można dolać trochę wody.Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki.Nachosy wysypujemy na blachę,posypujemy startym,żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.Ser powinien się roztopić.Zupę nalewamy do miseczek,dekorujemy nachosami.Podajemy ze świeżą bułką.

Inspiracja: Jem co umiem.