Kurczak w cieście francuskim z brokułem i...

Ewelina
Przekąski
08.07.2014 10:49
Kurczak w cieście francuskim z brokułem i...

Przepis

Przepis na takiego warkocza zobaczyłam tutaj. Bardzo mi się spodobał więc, mnie dużo nie trzeba - zrobiony :). Zmodyfikowałam oczywiście trochę, oprócz kurczaka, brokuła, była jeszcze kukurydza, i cebulka z zielonymi cybuchami. Kurczak chwile wcześniej zamarynowany w oliwie z oliwek plus pieprz i szczypta soli. Szybki i fajny pomysł.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 większy filet z kurczaka

1 mały brokuł

4 łyżki kukurydzy z puszki

1 cebula

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Brokuła podzielić i podgotować. Kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek plus pieprz i sól. Odstawić na jakieś 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć boki pociąć w paseczki ( środek musi zostać gładki, na środek wykładamy później po kolei składniki, boki zawijamy potem na przemian ). Zamarynowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy na ciasto, na niego dajemy pokrojoną drobno cebulkę z cybuchem, brokuła i na koniec kukurydzę. Całość możemy wedle uznania doprawić. Boki ciasta zawijamy (zakładamy na siebie na przemian). Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.